Kierunek gastronomia i hotelarstwo w pytaniach i odpowiedziach
Myślisz o studiach w zakresie gastronomii i hotelarstwa, ale zastanawiasz się, czy warto je wybrać, co można po nich robić, jak wygląda tok studiowania, jakie
{{locationDetails}}
Myślisz o studiach w zakresie gastronomii i hotelarstwa, ale zastanawiasz się, czy warto je wybrać, co można po nich robić, jak wygląda tok studiowania, jakie
Profil kandydata na studia o kierunku gastronomia i hotelarstwo Studia przeznaczone są dla osób zainteresowanych prowadzeniem placówek wypoczynkowych na terenie kraju oraz zapewnianiem odpowiednich warunków
Myślisz o studiach w zakresie sztuki kulinarnej, ale zastanawiasz się, czy warto je wybrać, co można po nich robić, jak wygląda tok studiowania, jakie uczelnie
Wspomniany w tytule Gordon Ramsay, według dwutygodnika Forbes, z dochodem 38 milionów dolarów jest najlepiej zarabiającym szefem kuchni na świecie. Chcesz powtórzyć jego sukces zawodowy
Praca w hotelu może przynieść wiele satysfakcji, ale też wymaga od pracowników wszystkich szczebli predyspozycji zawodowych, wiedzy oraz kultury osobistej. W środowisku hotelarskim bowiem panują
Czy zastanawiałeś się kiedyś na tym, kto pilnuje wszystkich aspektów funkcjonowania restauracji, w której jadłeś ostatni lunch? Jakim cudem ta osoba potrafi zorganizować jednocześnie pracę
Zobacz kierunek studiów w wideopigułce. Dowiesz się najważniejszych informacji: o czym są te studia, czego można się na nich nauczyć, przedmioty w planie zajęć, jakie trzeba mieć predyspozycje do kierunku, z czego można pisać pracę dyplomową, gdzie można znaleźć pracę po studiach. Przejrzyj dokładnie ofertę uczelni, które zachęcają do studiowania bezpieczeństwa narodowego. Zapoznaj się z oferowanymi specjalnościami, szczegółowym programem zajęć, poznaj wykładowców oraz współpracę z potencjalnymi pracodawcami. Ten kierunek może nie tylko stworzyć możliwości budowania kariery, ale i rozwijania pasji oraz poszerzania horyzontów.
Jeśli wahasz się, czy ma sens studiowanie gastronomii i hotelarstwa, gastronomii, sztuki kulinarnej, zarządzania hotelem, zarządzania rekreacją i rozrywką to poniższe informacje będą dla Ciebie bardzo interesujące. Zanim przystąpisz do rekrutacji studia hotelarskie i gastronomiczne – dowiedz się o nich więcej.
Sprawdź, co to są studia z hotelarstwa i gastronomii, jakie dają możliwości studiowania i pracy dla absolwentów. Studia z gastronomii oraz hotelarstwa dostępne są na studiach licencjackich (3 lata), inżynierskich (3,5 roku) oraz na magisterskich studiach uzupełniających (1, 5 roku do 2 lat). Na podyplomówkach uzyskasz podstawowe kompetencje z zakresu prowadzenia hoteli, pensjonatów, restauracji i innych punktów gastronomicznych lub pogłębisz wiedzę z wcześniejszych etapów edukacji.
Hotelarstwo i gastronomia to forma relaksu, odpoczynku, która jest czasowa i dobrowolna oraz powiązana ze zmianami środowiska, a także rytmu życia. Dodatkowo gastronomia to poznawanie nowych smaków i kultur żywieniowych. Hotelarstwo ma powiązanie z podróżami, które przybiera formę aktywności fizycznej, stosowanej w celu odpoczynku i rozrywki, stanowiącej oderwanie od obowiązków zawodowych, domowych, społecznych, czy nauki. Czasami jednak stanowią formę podróży służbowych i związane są ściśle z wykonywaniem zawodu.
Studia z zakresu hotelarstwa i gastronomii kształcą specjalistów związanych z przemysłem turystycznym i żywieniowym. Wbrew pozorom studia te nie należą do najprostszych, gdyż poruszają wiele dziedzin np. geografię turystyczną Polski i świata, relacje międzykulturowe, relacje międzyludzkie, umiejętność organizowania aktywnych form spędzania wolnego czasu.
Podczas wykładów, ćwiczeń i pracy w terenie (wyjazdów studyjnych) zyskasz kompetencję, wiedzę i umiejętności z zakresu np. ekonomii turystyki i rekreacji, geografii turystycznej, hotelarstwa, krajoznawstwa, obsługi ruchu turystycznego, podstaw przedsiębiorczości, marketingu usług turystycznych, gastronomii, żywienia, dietetyki, opracowywania planów wypoczynku i rekreacji, organizowania wyjazdów, pobytu i wypoczynku, pilotowania wycieczek.
Kielce to stolica województwa świętokrzyskiego i jednocześnie najważniejszy ośrodek akademicki tego regionu. Znajdują się tu, zarówno uczelnie państwowe jak i prywatne, dzięki czemu potencjalni studenci mogą wybierać spośród oferty około 130 kierunków. Co roku na tutejszych uczelniach studiuje ponad 20 tysięcy studentów, a progi uczelni w roli absolwentów opuszcza około 7 tysięcy osób. Na co dzień studiują oni na studiach licencjackich, inżynierskich, jednolitych magisterskich, magisterskich uzupełniających lub podyplomowych. Atutem tutejszych uczelni jest ich bardzo nowoczesna infrastruktura, w tym laboratoria. Miasto i jego ośrodki studenckie rozwijają się w dużej mierze dzięki wsparciu finansowemu z dotacji unijnych, co wpływa korzystnie na jakość i komfort studiowania. W samych Kielcach zarejestrowanych jest blisko 30 tysięcy firm, co jest sporym atutem tego miasta i daje wiele możliwości pracy absolwentom oraz studentom. Oczywiście nie samą nauką człowiek żyje. W Kielcach studenci mają ciekawe możliwości spędzania wolnego czasu między zajęciami lub do nauki na świeżym powietrzu. Miasto położone jest w Górach Świętokrzyskich, które są doskonałym miejscem wypadowym, na przykład na całodniowe wycieczki. Kielce należą również do najbardziej zielonych miast w Polsce, na co wpływ mają liczne parki i lasy. Aż 25% miasta to zieleń. Najbardziej znane miejsca aktywnego wypoczynku to Park Staszica, Chęcińsko-Kielecki Park Krajobrazowy, czy też Rezerwat Kadzielnia. Ponad 230 kilometrów tras rowerowych w mieście oraz w okolicznych górach, to wspaniała wiadomość dla fanów turystyki rowerowej. W mieście działają również liczne puby, kluby muzyczne i restauracje. Oferta teatrów i kin studyjnych wpływa na rozwój kulturalny studentów. Fani historii i zwiedzania mogą odwiedzić Muzeum Narodowe w Kielcach, Jaskinię Raj, czy nieodległy Zamek Królewski w Chęcinach. Kielce to niejedyny ośrodek akademicki w województwie świętokrzyskim. Studiowanie możliwe jest również w takich miejscowościach jak Sandomierz, Pińczów i Ostrowiec Świętokrzyski. Uczelnie z tych miejscowości opuszcza kilkuset absolwentów rocznie.
Studia na kierunkach gastronomicznych i hotelarskich należą do studiów pracochłonnych i bardzo ciekawych, jednak niezbyt wymagających. Dziedzina stale się rozwija, dlatego wiedza zdobyta na studiach nie oznacza końca nauki, osoby wiążące swoją przyszłość z wykonywaniem pracy w branży turystycznej i hotelarstwie lub chcący pracować prowadząc własną działalność gospodarczą w zakresie hotelarstwa muszą być przygotowane na ciągły rozwój i dostosowanie zdobytej wiedzy do zmieniającego się świata. Przyszli hotelarze, menedżerowi, gastronomicy muszą być osobami empatycznymi z dużą zdolnością wielowątkowego myślenia i otwartości na świat. Jeśli chodzi o zatrudnienie, to absolwentów tych kierunków stale poszukują instytucje regionalne, hotelarskie, gastronomiczne i turystyczne. Dodatkowo osoby kończące te kierunki znajdą zatrudnienie we wszystkich przedsiębiorstwach na stanowiskach marketingowych, eksportowych. Absolwent musi wykazywać się umiejętnością kreatywnego myślenia, otwartością na zmieniający się świat i szeroką wiedzą na temat różnych procesów społecznych.
Hotelarstwo i gastronomia to bardzo ciekawy kierunek, zapewniający różne możliwości zatrudnienia i satysfakcjonujące wynagrodzenie. Należy sobie jednak odpowiedzieć na zasadnicze pytanie – czy ma się wyżej wymienione cechy i umiejętności. Jeśli tak, to rzeczywiście warto spróbować swoich sił w branży nauk o polityce.
Wspomniany w tytule Gordon Ramsay, według dwutygodnika Forbes, z dochodem 38 milionów dolarów jest najlepiej zarabiającym szefem kuchni na świecie. Chcesz powtórzyć jego sukces zawodowy lub pójść w ślady Wojciecha Modesta Amaro, którego restauracja jako pierwsza w Polsce została oznaczona gwiazdką Michelin? Sprawdź już teraz, jak można tego dokonać… Kim jest szef kuchni? Nietrudno się chyba domyśleć, że szef kuchni
Czy zastanawiałeś się kiedyś na tym, kto pilnuje wszystkich aspektów funkcjonowania restauracji, w której jadłeś ostatni lunch? Jakim cudem ta osoba potrafi zorganizować jednocześnie pracę całego personalu, zadbać o dostawę niezbędnych produktów i przygotować koncepcję wydarzenia kulturalnego? Poznaj managera restauracji, którego ciężka praca sprawia, że niedzielny obiad w ulubionym lokalu nie jest koszmarem tylko mile spędzoną chwilą. Manager restauracji to
Absolwenci tego kierunku to kadra profesjonalnie zarządzająca instytucjami świadczącymi usługi turystyczne: hotelami, biurami podróży, ośrodkami wypoczynkowymi i szkoleniowymi, gospodarstwami agroturystycznymi i innymi podmiotami z tego sektora. Studia te mają za zadanie przekazać wiedzę i praktyczne umiejętności dotyczące nowoczesnych metod organizacji turystyki, a także umiejętności niezbędne do podnoszenia konkurencyjności przedsiębiorstw turystycznych i rozwoju sektora turystycznego. Najczęściej wykładane przedmioty: gospodarka turystyczna, ekonomia